تاسیس ژئوپارک سهند چه نقشی در اقتصاد مراغه دارد؟

مراغه- ایرنا- تاسیس ژیوپارک از رویکردهای اصلی‌ برای توسعه‌ گردشگری در بسیاری از کشورهاست و اقتصاد مراغه هم به همین منوال می‌تواند با تاسیس ژیوپارک سهند، تحت تاثیر قرار گیرد و مناطق کم‌برخوردار شهرستان که میزبان ظرفیت‌های طبیعی است، شاهد توسعه پایدار باشد.

به گزارش ایرنا حفاظت‌ و بهره‌‎برداری اصولی‌ از منابع‌ زمین‌، آموزش مردم محلی و توسعه‌ اقتصادی در ژیوسایت‌هایی که در گوشه و کنار مراغه پراکنده است، جزو الزامات تاسیس ژیوپارک (مجموعه ژیوسایت‌ها) به شمار می‌رود.

از سوی دیگر منابع آبی مراغه روز به روز در حال کاهش است و به نظر می‌رسد بخش کشاورزی شهرستان جوابگوی اشتغالزایی مضاعف نیست و بر همین اساس هم تاسیس ژیوپارک می‌تواند یکی از بهترین نسخه‌ها برای توسعه اقتصادی این شهرستان باشد.

خوشبختانه فرماندار مراغه در دولت چهاردهم هم نیم‌نگاهی به توسعه گردشگری این شهرستان دارد و معتقد است که ظرفیت‌های بی‌بدیل شهرستان در حوزه‌های کشاورزی، گردشگری، لجستیک و نیروی انسانی باید به صورت همزمان و متصل به هم شکوفا شود تا اقتصاد و معیشت اهالی را تحت تاثیر قرار دهد.

به گفته «امین امینیان» با شکوفایی همزمان این چهار ظرفیت، بسیاری از مشکلات و نیازهای دیگر هم خود به خود برطرف می‌شود.

دبیر کارگروه ثبت ژیوپارک سهند هم ثبت جهانی ژیوپارک سهند را عامل ارتقای جایگاه گردشگری طبیعی و ژیوتوریسم مراغه می‌داند و می‌گوید: از این طریق می‌توان به فعالیت‌های گردشگری در مناطق کمتر توسعه یافته شهرستان تنوع و تحرک بخشید.

«غلامرضا زارع» با بیان اینکه گردشگری طبیعی مراغه با وجود ظرفیت‌های بی‌بدیل آورده مالی برای شهرستان ندارد، اضافه کرد: ثبت ملی و جهانی ژیوپارک سهند می‌تواند همین بخش را به درآمدزایی برساند.

وی با بیان اینکه بخش اعظمی از ژیوسایت‌های پیشنهادی مراغه در مناطق روستایی قرار دارد، اضافه کرد: درآمدزایی برای مردم محلی و حفاظت و بهره‌برداری اصولی از ظرفیت‌های طبیعی، ارمغان ثبت ژیوپارک سهند است.

«زارع» به اهداف عمده تاسیس‌ ژیوپارک هم اشاره کرد و افزود: هدف اصلی ایجاد یـک‌ سیـستم‌ مـدیریتی‌ جهـت‌ حفاظـت‌ از میراث زمین‌شناسی‌، رشد اقتصادی – اجتمـاعی‌ منطقـه‌ از بعـد گردشـگری و آمـوزش عمـومی‌ در زمینـه‌ ارزش‌های زمین‌شناسی‌، زیست محیطی‌ و فرهنگی‌ در منطقه‌ است.

به گفته وی در مرحله نخست ۳۶ ژیوسایت دارای ظرفیت معرفی در عرصه ملی و جهانی، از سوی کارگروه تاسیس ژیوپارک سهند به مرکزیت مراغه شناسایی شده که برنامه‌های ژیوپارک می‌تواند تک به تک روی آنها اجرا شود.

مراغه از ظرفیت قطعی برای ثبت ژیوپارک جهانی برخوردار است

عضو شورای عالی ژیوپارک‌های یونسکو پیش از این به خبرنگار ایرنا گفته بود که «مراغه با برخورداری از قابلیت‌های تاریخی، فرهنگی، طبیعی و میراث ناملموس، از ظرفیت‌های قطعی ایران برای معرفی به عنوان ژیوپارک جهانی است».

«علیرضا امری کاظمی» که یکبار نیز ژیوپارک پیشنهادی مراغه را در اروپا معرفی کرده است، ادامه داد: کمتر نقطه‌ای در سطح جهان با این گسترده و ابعاد، از تنوع بالای زمین‌شناسی و فرهنگی برخوردار است و مهمترین ژیوسایت آن منطقه فسیلی به شمار می‌رود که ارزش جهانی دارد.

وی ادامه داد: در کنار آن ظرفیت‌‍‌های تاریخی، اصالت، آداب و رسوم و میراث ناملموس منطقه مراغه نیز بسیار اهمیت دارد و جاذبه‌های سهند نیز یک ارزش افزوده بسیار چسمگیر برای آن به شمار می‌رود.

به گفته این ارزیاب بین‌المللی هدف اصلی از ثبت ژیوپارک، ایجاد ارتباط بین انسان و زمین و بهره‌برداری خردمندانه انسان از زمین است که می‌تواند جاذبه‌های زمین‌شناسی و فرهنگی را هم شامل شود و اقتصاد منطقه را تحت تاثیر قرار دهد.

وی ادامه داد: با ثبت ژیوپارک، فرصت‌های کاری جدید در منطقه ایجاد و تاریخ و فرهنگ منطقه به گردشگران معرفی می‌شود؛ همچنین علم و دانش و مطالعات منطقه‌ای در کنار اقتصاد محلی توسعه می‌یابد.

«امری کاظمی» اظهار کرد: وقتی این منطقه از سوی یک نهاد بین‌المللی به عنوان یک مرکز گردشگری معرفی شود، سرمایه‌گذاران حوزه گردشگری به مراغه روانه می‌شوند زیرا می‌دانند که طرح‌های گردشگری این منطقه مورد توجه جهانیان قرار می‌گیرد.

وی همچنین به فرصت برندینگ و تبلیغات مراغه در سطح جهانی اشاره، و بیان کرد: ایجاد و ثبت ژیوپارک سهند بدون‌شک یکی از راهکارهای توسعه پایدار مراغه به شمار می‌رود و مسیولان امر باید تمام توان خود را برای ثبت جهانی آن به کار بگیرند.

به گزارش ایرنا برای نخستین‌بار طی سال ۱۳۸۹ در کتاب «اطلس توانمندی‌های ژیوپارک و ژیوتوریسم ایران» نوشته «امری کاظمی» که توسط سازمان زمین‌شناسی کشور انتشار یافت، پیشنهاد قطعی برای ثبت ملی و جهانی منطقه سهند به مرکزیت مراغه به عنوان ژیوپارک مطرح شد.

از آن تاریخ به بعد هرازگاهی زمزمه‌هایی برای تاسیس ژیوپارک سهند به گوش رسید تا اینکه موضوع طی سال ۱۴۰۱ شمسی و با سخنرانی «عباس قادری» در پانزدهمین همایش انجمن دیرینه‌شناسی ایران و دومین همایش ملی تنوع زیستی دیرینه در دانشگاه آزاد اسلامی مراغه جدی‌تر شد.

برگزاری میزگردی با حضور متخصصان زمین‌شناسی در حاشیه همین همایش در دفتر ایرنا هم توجه عموم را به اهمیت موضوع و توانمندی‌های زمین‌شناسی و فرهنگ بومی و محلی برخی از ژیوسایت‌های شهرستان جلب کرد.

همچنین در ادامه نیز نشست تخصصی با حضور «امری کاظمی» داور بین‌المللی ژیوپارک در محل سالن دانشگاه علوم پزشکی مراغه برگزار شد و نشست ویژه در محل فرمانداری هم روز به روز موضوع ثبت ژیوپارک مراغه را برجسته‌تر کرد.

همین عوامل دست به دست هم داد و کارگروه تخصصی ثبت ژیوپارک مراغه با ریاست فرماندار وقت در دولت سیزدهم تشکیل شد اما زیربار نرفتن فرماندار وقت برای امضای قرارداد مشاور طی سال ۱۴۰۲ و در ادامه تغییر در فرمانداری و دیگر وقایع از جمله سقوط بالگرد رییس‌جمهور و برگزاری انتخابات موجب شد تا جلسات این کارگروه به ورطه فراموشی سپرده شود.

گفتنی است پروفسور جورج جانوکو (Juraj Janoko) استاد دانشگاه فنی اسلواکی پس از نخستین سفرش به مراغه طی سال‌ ۱۴۰۱ با ابراز شگفتی از پدیده‌های موجود زمین‌شناسی و دیرینه‌شناسی در این شهرستان اذعان کرد که «ثبت ژیوپارک مراغه در عرصه بین‌المللی به توسعه مراغه کمک می‌کند» و برای کشور هم مزیت‌هایی خواهد داشت زیرا علاقه برای سفر به ایران را افزایش می‌دهد.

منبع: ایرنا

https://www.irna.ir/news/۸۵۷۲۲۸۱۴/%D۸%AA%D۸%A۷%D۸%B۳%DB%۸C%D۸%B۳-%DA%۹۸%D۸%A۶%D۹%۸۸%D۹%BE%D۸%A۷%D۸%B۱%DA%A۹-%D۸%B۳%D۹%۸۷%D۹%۸۶%D۸%AF-%DA%۸۶%D۹%۸۷-%D۹%۸۶%D۹%۸۲%D۸%B۴%DB%۸C-%D۸%AF%D۸%B۱-%D۸%A۷%D۹%۸۲%D۸%AA%D۸%B۵%D۸%A۷%D۸%AF-%D۹%۸۵%D۸%B۱%D۸%A۷%D۸%BA%D۹%۸۷-%D۸%AF%D۸%A۷%D۸%B۱%D۸%AF

درباره‌ی ادمین1

همچنین ببینید

آماده‌سازی نهایی برای افتتاح فاز سوم پروژه بهسازی کانال ولیعصر و اصلاح هندسی میدان مولوی

🔹 کبود نیوز – مراغه | پروژه‌های عمرانی شهرداری مراغه در مسیر ارتقای خدمات شهری …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *